ByKit Simpson Browne, writer at Creators.co
Writer-at-large. Bad jokes aplenty. Can be gently prodded on Twitter at @kitsb1
Kit Simpson Browne

Alright fellow Middle Earth fans - The Hobbit: The Battle of the Five Armies is here, and that means that, sadly, the end of our cinematic journey to Middle Earth is upon us. And you know what that means? It's time to sort the elves from the orcs, the Valar from the Númenóreans, the Bilbos from the Gollums...

That's right - it's time for the roughest, toughest, most Balrog-filled Middle Earth-themed quiz you're likely to find this side of the Undying Lands. Yup, we're talking a test that even the truest of Tolkien fans'll have to break an Oliphant-sized sweat to defeat.

And, if you don't bring your A-Game?

So...you ready?

Then let's get started...

Poll

1. Let's start at the very end of The Return of the King. When Aragorn was coronated as King of Gondor, what sceptre was he given?

Answer: The sceptre of Annúminas. It was held for Aragorn by Elrond while he waited to take his place as the rightful King of Gondor.

Poll

2. Which of these fortresses was NOT commanded by Sauron?

Answer: Utumno. It was only ever commanded by his one-time master, Melkor.

Poll

3. What we call wizards - Gandalf, Saruman and the like - are known by the elves as the Istari. How many of them, though, were originally sent to Middle Earth?

Answer: 5. Other than Gandalf and Saruman, we've met Radagast in The Hobbit movies. The other two? Pallando and Alatar - both of whom 'passed into the east.'

Poll

4. Sauron wasn't always the Dark Lord we know and hate. Who was he once the servant of?

Answer: Melkor, who later became Morgoth, the source of all evil in Middle Earth. Sauron betrayed his own kind to become his lieutenant.

Poll

5. Sure, we all know Sauron created the One Ring - But who created the Three Elven Rings?

Answer: Celebrimbor, who made the rings in order to combat - indirectly - the rings created by Sauron.

Poll

6. Speaking of rings, who was the last bearer of the Elven ring Narya?

Answer: Gandalf, who was given the ring by the elf lord Círdan. Elrond and Galadriel held the other two rings, Nenya and Vilya, though.

Poll

7. Before we ever met the Ents of Middle Earth in The Two Towers, one member of the Fellowship had previously hinted at their existence. But which one?

Answer: Sam. In The Fellowship of the Ring, he mentions that his cousin Hal once saw a walking tree in the Shire.

Poll

8. Who was Durin's Bane?

Answer: Better known as the Balrog Gandalf fought, and ultimately defeated, in Moria - Durin's Bane is Gothmog, Lord of the Balrogs. His destruction of the Dwarven Kingdom there, and of its king, Durin VI, earned him the name Durin's Bane.

Poll

9. Tom Bombadil may not have made it into the final cut of The Fellowship of the Ring, but in the books he had a wife. What was her name?

Answer: Goldberry, otherwise known as the "River-woman's daughter." She was most likely a river spirit, who Bombadil married.

Poll

10. Finally: Only Bilbo, Frodo and Sam were ever referred to as 'Ring-Bearers' by Tolkien - but how many people in total wore the ring?

Answer: 7. In order: Sauron, Isildur, Sméagol/Gollum, Bilbo, Frodo, Tom Bombadil, and Sam. Only Bilbo, Frodo and Sam got to travel to the Undying Lands, though.

So, now the big question: How many did you get right?

Let us know below!

Trending

Latest from our Creators